avond over christelijke poëzie

presentatie Brandaan v.d Christelijke poezie, 27-11-2008

De avond werd georganiseerd door Boekhandel van Rietschoten in Rotterdam. Tijdens dezeacvond konden ongeveer 25 bezoekers kennisnemen van christelijke poezie en werd de Brandaan van de christelijk poezie gepresenteerd.
vond ik en veel andere uit het publiek met mij, heel boeiend.
De avond begon heel simpel, met wat vragen over hoeveel dichters zin, er zijn twee miljoen dichters in Nederland. Als een dichter 600 exemplaren van zijn bundel laat drukken, worden er maar 250 verkocht. Toch doet de uitgever er steeds 600 van, er is namelijk een fond dat bij minimaal 600 exemplaren een uitkering verstrekt aan de ‘arme’ dichter. Daar op volgde de vraag wat de eerste poëzie in de bijbel was, ik dacht aan de psalmen van David, Miriam werd genoemd, hij doelde op Adam , die zei -toen zeide de mens- “Dit is nu eindelijk been van mijn gebeenten,. .Deze zal mannin heten omdat zij uit de man genomen is.” Wat had Adam anders kunnen zeggen, “wat een ben je toch mooi?” Drukt wel heel zwak uit , nadat hij al die dieren had gezien had, en zag dat ze allemaal van hem verschilden Een goed gedicht bestaat volgens Rien van der Berg, uit goedlopende zinnen. En heel Belangrijk de samenhang tussen die zinnen.. Nog belangrijker, het gedicht moet je raken, in het hard of aan het denken zetten; in beweging zetten dus. poëzie , drukt uit wat met gewone taal niet te zeggen is, geeft emoties weer.
Hierop volgde nog twee voorbeelden van poëzie , twee oude liederen van Joop Visser, die vroeger Jaap Fischer heette. Het ei en en sprookje.
De inleiding werd gevolgd door een voordracht van een drie tal gedichten van Jan de Bas., Uit deze bespreking kwam naar voren dat een dichter lang niet altijd metaforen gebruikt.
besproken hebben. Na de pauze kwamen de moeilijke gedichten. Dit zijn ook de heftigste, in beide is steeds de woordkeus heel treffend gekozen.. (Abri en aanslag in de bijlage.
Ik vond het een heel boeiende avond.

Laat een reactie achter